Πριν αναθέσεις σε κάποιον έμπειρο μηχανικό να ελέγξει το μεταχειρισμένο που βρήκες, καλό θα ήταν να αποκτήσεις πρώτα τη δική σου άποψη, κάνοντας ένα μίνι έλεγχο.
Τι να προσέξεις λοιπόν;
Εξωτερικό
Χρώμα: Πάρε το χρόνο σου και παρατήρησε το αυτοκίνητο από μακριά. Μήπως η πόρτα ή τα φτερά έχουν ελαφρώς διαφορετικό χρώμα; Αν ναι, τότε το αυτοκίνητο έχει ξαναβαφτεί και πρέπει να μάθεις το λόγο!
Αρμοί: Έλεγξε τους αρμούς του αυτοκινήτου, δηλαδή το κενό που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαμαρίνας, π.χ το κενό ανάμεσα στο καπό και τα φτερά. Είναι ίδιο και στις δύο πλευρές; Αν όχι τότε το αυτοκίνητο θα έχει υποστεί κάποιο χτύπημα και θα πρέπει να εξετάσεις το ζήτημα βαθύτερα.
Εδώ βλέπεις τους αρμούς του συγκεκριμένου αυτοκινήτου μεταξύ του πίσω αριστερά φτερού και του πορτ μπαγκάζ.
Ελαστικά: Τα λάστιχα θα πρέπει να έχουν «φρέσκια» γόμα και βαθιές αυλακώσεις, όχι «ραγάδες», σκισίματα και άλλες φθορές. Ένας καλός τρόπος για να βγάλεις ένα γρήγορο συμπέρασμα για τα ελαστικά είναι να ελέγξεις την ημερομηνία κατασκευής τους. Αν είναι πάνω από τριετίας, υπολόγισε το κόστος αντικατάστασής τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το λάστιχο κατασκευάστηκε την 14η εβδομάδα του 2011
Εσωτερικό
Ηλεκτρονικές λειτουργίες: Μπες μέσα στο αυτοκίνητο, βάλτο μπροστά και άρχισε να πειράζεις όλους τους διακόπτες που ενεργοποιούν τις ηλεκτρονικές λειτουργίες.
Βεβαιώσου ότι το A/C δουλεύει κανονικά και αθόρυβα, έλεγξε τα φώτα σε όλες τις «σκάλες», ενεργοποίησε τα φλας και τα αλάρμ, δυνάμωσε το ηχοσύστημα στο φουλ!
Αν το αυτοκίνητο διαθέτει έξτρα, όπως θερμαινόμενα καθίσματα για παράδειγμα, ενεργοποίησέ τα και ας είναι και καλοκαίρι!
Καθίσματα: Τα καθίσματα πρέπει να ρυθμίζονται απροβλημάτιστα και αν το αυτοκίνητο είναι 3-πορτο να «διπλώνουν» εύκολα για γρήγορη πρόσβαση στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
Αν οι ταπετσαρίες είναι βρόμικες θα χρειαστεί ένας καλός βιολογικός καθαρισμός μιας και μαζεύουν πάνω τους μικρόβια, τα οποία εκτός από ανθυγιεινά, προκαλούν και έντονη δυσοσμία.
- Για έξτρα tips, διάβασε τους τρόπους για να επαναφέρεις την εργοστασιακή μυρωδιά του αυτοκινήτου σου. Ναι, τη γνωστή «καινουργίλα»!
Μηχανή
Τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις μόνος σου σε έναν κινητήρα (χωρίς ειδικό εξοπλισμό) είναι λίγα αλλά σημαντικά! Καλό θα ήταν λοιπόν να ελέγξεις:
- τη στάθμη του λαδιού (πρέπει το λάδι να βρίσκεται κοντά στην ένδειξη max. του δείκτη λαδιού – το χρώμα μην σε απασχολεί, αν είναι μαύρο σημαίνει ότι το λάδι κάνει καλά τη «δουλειά» του)
- τυχόν διαρροές από τα μέρη του κινητήρα που ενώνονται μεταξύ τους
- κομμένα κολάρα ή άλλα φθαρμένα εξαρτήματα που είναι προς αντικατάσταση
Σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του κινητήρα θα μάθεις επίσης και από ένα σωστό test drive!
ΒΗΜΑ 6: Κάνε το σωστό Test Drive!
Καλός ο έλεγχος, αλλά αν δεν οδηγήσεις το αυτοκίνητο σε πραγματικές συνθήκες, δεν θα καταλάβεις αν πραγματικά σου ταιριάζει!
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν κάνοντας ένα test drive είναι πολλά:
- Καταρχάς βολεύεσαι στο κάθισμα;
- Η θέση οδήγησης είναι η σωστή;
- Έχεις καλή ορατότητα;
- Πόσο καίει πραγματικά;
- Η επιδόσεις του κινητήρα είναι επαρκείς για μια προσπέραση;
- Τα ψώνια της εβδομάδας χωράνε στο πορτ-μπαγκάζ;
Για να αποκομίσεις τα μέγιστα από το test drive, ξεκίνα από τους 5 βασικούς κανόνες που αναλύουμε σε αντίστοιχο άρθρο!
Εμείς πιστεύουμε ότι η αγορά ενός αυτοκινήτου δεν πρέπει να γίνεται «με τη θηλιά στο λαιμό».
Θέλουμε να ζήσεις μαζί του, να το δοκιμάσεις χωρίς κανένα άγχος ή πίεση και στο τέλος, αν το μετανιώσεις, να μπορείς να το γυρίσεις πίσω!
Αναζήτησε αυτοκίνητα εδώ