μεταχειρισμένες μοτοσυκλέτες

Οι μεταχειρισμένες μοτοσυκλέτες δεν λάμπουν σαν καινούργιες.

Είναι γνωστό ότι η αγορά μεταχειρισμένης μοτοσυκλέτας κρύβει παγίδες. Πριν αναφέρουμε τις παγίδες όμως, ας ξεκαθαρίσουμε ότι η αγορά μεταχειρισμένης μοτοσυκλέτας δεν είναι το ίδιο με την αγορά καινούργιας μοτοσυκλέτας! Μπορεί να ακούγεται, αυτονόητο αλλά για πολλούς δεν είναι: το μεταχειρισμένο, όπως λέει η λέξη, το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος πριν από μας. Άρα έχει επάνω του φυσική φθορά την οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε ταχύτερα σε σχέση με το αν αγοράζαμε μια καινούργια. Κι αυτό αφορά τον κινητήρα (ελατήρια εμβόλου, καδένα, εκκεντροφόροι, βαλβίδες κλπ. από τα 50-60.000km και μετά, ανάλογα τη μοτοσυκλέτα) αλλά και τα περιφερειακά (αναρτήσεις – από τα 20.000km και μετά και φρένα (από τα 50.000km και μετά, πάντα ανάλογα με τη μοτοσυκλέτα και τη χρήση).

Πού κρύβονται οι παγίδες

Ακόμα χειρότερα είναι αν η μοτοσυκλέτα έχει ζημιά ή ατύχημα τα οποία ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει καμουφλάρει για να μην πέσει η μεταπωλητική αξία: πτώσεις, τρακαρίσματα, βασικές βλάβες στον κινητήρα που κάνουν την επισκευή ασύμφορη. Προσέξτε: αν η μοτοσυκλέτα έχει πέσει δεν είναι απαραίτητα και για πέταμα. Κάντε μια καταγραφή των πραγμάτων που χρειάζετε και μάθετε το κόστος της επισκευής τους. Οταν ξέρετε το ποσό αποφασίστε τι θα κάνετε.

Πρώτα όμως η επιλογή

Οι αποφασιστικοί παράγοντες για την επιλογή της μοτοσυκλέτας (η σειρά προτεραιότητας μπορεί να διαφέρει από αναβάτη σε αναβάτη):

  • Διαθέσιμα χρήματα
  • Χρήση (πόλη, ταξίδια, χώμα, πίστα, όλα μαζί!)
  • Δυνατότητα ή όχι μεταφοράς συνεπιβάτη - αποσκευών
  • Κατανάλωση
  • Διαστήματα service
  • Κόστος ανταλλακτικών και διαθεσιμότητα
  • Κόστος αναλωσίμων (ελαστικών, αλυσίδας, φρένων)
  • Χρηματοδότηση (δυνατότητες, όροι, προκαταβολή)
  • Κόστος τελών κυκλοφορίας
  • Ετήσιο κόστος ασφάλειας

Σκόπιμο είναι ΟΛΑ τα παραπάνω να τα γνωρίζετε ΠΡΙΝ πάτε να αγοράσετε τη μοτοσυκλέτα των ονείρων σας για να ξέρετε αν είναι πραγματικά αυτό που θέλετε κι αν τη σηκώνει η τσέπη σας.

Κάντε μια λίστα με τις μοτοσυκλέτες που θέλετε να δείτε και φροντίστε να τις δείτε ΟΛΕΣ. Σύμφωνα με το νόμο του Μέρφυ βέβαια, η μοτοσυκλέτα των ονείρων σας θα εμφανιστεί την επόμενη ημέρα από όταν θα έχετε αγοράσει κάποια άλλη, αλλά ας μην γινόμαστε πεσιμιστές τώρα. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και πάρτε κι ένα φίλο μαζί που θα σας συμβουλεύει, θα σας συγκρατεί από αυθόρμητες κινήσεις ενθουσιασμού και θα σας βοηθήσει στους ελέγχους που πρέπει να κάνετε. Καλό είναι να έχετε ενημερωθεί για ανακλήσεις του μοντέλου που έχουν ανακοινωθεί για να ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη αν έχει κάνει τις επισκευές που πρέπει. Το internet είναι μια καλή πηγή σε site όπως το www.cardrive.gr που περιέχει, εκτός από αγγελίες, πλήθος πληροφοριών για μεταχειρισμένες μοτοσυκλέτες.